dimecres, 5 de juny del 2024

DEEP SLEEP, LEÓN DORMIDO, PONOTX

 DEEP SLEEP, LEÓN DORMIDO, PONOTX (6C+/A1, 6A+ Obl).


CROQUIS: 

https://www.libreriadesnivel.com/libros/ponotx-guia-de-escalada/9788461536962/




MATERIAL: 

    - Joc de friends fins al C3 (del negre de totem fins al 3 de camalot). 

    - Tascons (opcionals, nosaltres si que en vam utilitzar). 

    - Un grapaet de cintes (12-15). 

APROXIMACIÓ: 

Aparquem al pàrquing del Ponoig. Agafar el sender que ix direcció el Ponoig i creuar el torrent. Seguir per pla tota la estona vorejant la paret, pel bosc, seguint marques de varios colors. Passarem paral·lels i molt junts a una valla (que ens queda a ma dreta). Seguim pel camí fins que trobem les restes d'una antiga casa de pedra (a la dreta de camí). Seguim uns 300m més fins que ens desviem del camí (fita xicoteta) cap a la esquerra, caminant per dintre del bosc, ja direcció la via. Hi ha alguna fita però millor seguir la intuició i anar mirant la paret. El peu de via es prou evident, just a la dreta de la Aravela. Es veu una bavaresa molt característica. 


VIA: orientació Est. Ombra a partir de les 10:30h-11:00h depenent de l'època de l'any. 

L1: fisura/bavaresa de molt bon escalar, una pena que la qualitat de la roca no siga la millor, ja que al estar totalment neta les assegurançes van a aquesta roca que en algun punt sembla que es puguera trencar en cas de caiguda. L'escalada és molt fàcil, així que no caurem, però s'haurà de vigilar un poc. Uns 25m, sense assegurançes fixes. Nosaltres vam montar reunió en la Aravela, ja que és més còmoda. (1 parabolt reforçable amb friend mitjà, de memòria diria que el vermell de totem però tinc algun dubte). 


Vistes del primer llarg, molt guapo!


Recuperant el L1



L2: comú a la Aravela. Entradeta fineta però amb presa prou bona, preses prou evidents i moviments de fisura/bavaresa fins entrar en una espècie de canal, on la roca ja no és tant bona. Canal rara d'escalar, a vegades per fora, a vegades per dins, fàcil de protegir fins arribar a una reunió relativament còmoda, amb dos bolts. uns 30m 6b. 










L3: comú amb Aravela fins a la Reunió. No té molt de misteri, seguir el diedre/canal a vegades escalant per dintre, a vegades per fora. Roca molt bona, trobarem algun pont de roca i es pot amanir al gust. No vam possar massa coses tampoc. Llarg fàcil, de transició sense pèrdua. Reunió al acabar el diedre/canal, molt còmoda d'expansius. uns 25m (IV). 


(No tenim fotos del L3).


L4: el llarg de la via sense dubte. Comença per una placa on trobarem un parabolt a escasos metres de la reunió. A partir d'aci, lleugera tendència a esquerres a caçar un forat gran i bo, per encarar un diedre. Diedre que dixa posar cosetes. Seguir pel diedre fins que trobem un bolt a mitat llarg (no està abans de la reunió tal com es reflexa al croquis). Passat el bolt, un passet llarguet ens porta a una fisura d'empotres amb relativament canto, on trobem un pont de roca també. I seguir escalant fins a ixir a una espècie de repiseta. La reunió queda a la dreta d'esta (dos spits, cordino no triangulat i maillón). Uns 25m, 6b, brutal! 

Inici del L4


El L4. Bestial!


L5: llarg molt curtet que millor no subestimar. El grau de la ressenya està ben posat però no li sobra res!! Diedret de bona roca, molt curtet, punyeteret a l'hora d'equipar però no és expo. Llarg d'uns 15m, 6a+. 


Inici del L5


Arribada a la R6


L6: llarg que en croquis sembla el més difícil de la via, i a cap dels 3 ens ho ha semblat. Inici a buscar un pont de roca gegant a la dreta, després un bolt (molt evident), i ací nosaltres hem fet el pas per la esquerra del bolt amb uns forats prou bons i en un passet llarguet però no difícil hem arribat a la repissa. No ens ha semblat massa més que 6b, però no tenim ni idea tampoc. Després escalar per una fisura/diedre/canal, punyetereta de protegir però molt molt guapa fins arribar a la última reunió. Llarg molt molt bo també, guapíssim, d'uns 30m aprox. 


Inici L6


Arribada a l'última reunió


DESCENS: 

Vam realitzar 3 ràpels: l'última reunió són dos bolts, però només hi ha un maillon (i un eslabó de cadena). Nosaltres vam rapelar d'esta instal·lació (cosa no massa recomanable, millor portar algun maillon per abandonar i unir aquests bolts).

- R6-R5 (uns 30m). 

- R5-R3 (uns 40-45m)

- R3-Terra (60m justos i volats). Vigileu si les cordes estan tallades o per el que siga no arriben a 60m, les cordes de 60 arriben molt justes!


  

Els 3 birinots!




diumenge, 2 de juny del 2024

CIELO E INFIERNO, TOSSAL DE LEVANTE, PONOIG (6c/A2e), 6B obl.

 CIELO E INFIERNO, TOSSAL DE LEVANTE, PONOIG 


CROQUIS 

http://matxinklimb.com/index.php?topic=617.0



http://matxinklimb.com/index.php?topic=617.0


https://www.libreriadesnivel.com/libros/ponotx-guia-de-escalada/9788461536962/



APROXIMACIÓ: 

Des del pàrquing del Ponotx, nosaltres vam seguir per la senda que puja per la esquerra del barranc direcció el tossal. Vam seguir la pista fins estar al davant de la paret on un corriol xicotet baixa (i despres puja) a buscar el peu de via. És clau trobar l'inici de la via on hi ha una olivera molt característica. 

Altra opció pot ser anar per dintre del barranc, com si s'anara al sector de Ponotx centre o las Hadas, creuar tot el ponotx, passar el coll dels ràpels i seguir per sota del Tossal fins trobar el peu de via. Però pensem que és una aproximació menys còmoda i possiblement més llarga també (i no es fa tant a l'ombra). 


MATERIAL: el que diu a la ressenya és molt adequat, afegiriem els dos estreps, i una ungla i la tramposa poden ser útils. Diria que vam portar unes 16 cintes, sobretot per el llarg d'artificial. Diriem que els bolts inox no son mètrica 12, sinó del 10. 


LA VIA: 

   L1: llarg curt però intens. Es pot posar alguna cosa abans de la xapa i després. No és expo encara que s'ha d'anar gestionant. Pensem que apretonet per al grau que marca el croquis. Montar la reunió més amunt de la olivera, bolts. (20m, 6a+). A la esquerra d'aquesta entrada a la via es pot llegir "Los Gómez". Sembla més fàcil però no te cap assegurança. No sabem perquè està aquesta inscripció si "Los gómez" en un principi entra més a la dreta...si algú ens ho explica ho agrairem! 


Galahad al L1 (es veu la característica olivera)


L2: les assegurançes que marca el croquis estan prou ben reflexades. Llarg que ens fa fer batallar algo més del que hauria. Ojo, la roca a pesar de ser prou bona hi ha algun moment que no ho és tant, sobretot al primer desplomet. No anar a buscar una fisura/bavaresa a la dreta del pont de roca. Uns 25m, 6c, reunió còmoda i amb bolts. 


Nico en el L2


L3: inici per una plaqueta i en seguida comença la festa de l'artifo. Passos en que es van intercalant pitons, bolts, ponts de roca...algun passet queda un poc llarguet, la tramposa podria ser útil. També depén de la traça de cadascú...Diria que no vam posar res, un bon grapat de cintes. En la ixideta del desplom, hi ha un pas llarg o es pot posar una ungla. Després, seguir en tendència a esquerres per trobar la còmoda reunió amb bolts. (A2e, 25m). 


Galahad en el sostre del L3


Ixida del sostre


L4: llarg curtet, potser trobem algun bolt a l'inici del llarg que no ix en el croquis. És un llarg curtet, passar un primer desplomet on si ho fem en artificial un friend pot fer el pas més còmode. Després, una travessia a esquerres per finalment, després d'un parell de pasos en artificial també (vam gastar la tramposa), ens col·loquem sota un sostre. La reunió queda a la esquerra, dos bolts, molt còmoda. (A1/e, 6a, 20m). 

Nico en el primer Artificial del L4


L5: llarg molt xulo, comença en travessia fàcil cap a la esquerra alternant bolts i ponts de roca. Després es redreça un poc amb alguns passos amb xorreres i, seguint amb tendència a esquerres s'arriba a una torreta en la que es monta una còmoda reunió, amb bolts. 


Molt fotogènic el L5


Nico recuperant el llarg


L6: llarg boníssim amb una roca d'escàndol! No té expansius però amb el que hi ha i el que es pot posar queda molt ben arreglat. Superat el diedret, no anar molt a la esquerra, més bé buscar d'anar al recte en direcció a la bòveda que s'intueix on hi ha la reunió prou còmoda. Llarg preciós (uns 35m, 6b).


Inici L6


Final L6


L7 (Directa al Cielo): altre llarg d'escàndol! Més difícil que l'anterior, sobretot un pas algo més obligat a mitat del llarg. Crec que el pas en aïllat no deu ser més de 6a+/6b de bloc, però s'ha d'escalar!! Roca brutal i toca ballar per les plaques del tossal. (30m, 6c). 

L8 (Directa al Cielo): altre espectacle de llarg. Diedre protegit amb pots de roca amb uns cantos d'espanto! Arribats a un pitó hi ha dues opcions: seguir recte per un diedre o virar a la esquerra a buscar una fisura amb molt de canto. Evidentment, si hi ha canto per ahi que vam tirar. Després, es torna a la dreta per acabar ixint per un pas a bloc ja fins a les rampes finals. El segon pitó de la ressenya no el vam trobar, i el 6c+ de la guia tampoc. Pensem que, amb la variant que vam fer, el 6b quadraria més.Última reunió, crec que bolt + pont de roca, uns 40m. 


Una llàstima no tindre fotos de les dues últimes tirades....són espectaculars!




DESCENS: caminant, dirigir-se cap al torrent que separa la Torre d'Enmig (Ponotx) del Tossal de Levante, i, al final d'aquests, buscar la línia de ràpels (15m) + (60m). Una volta en terra es pot tornar per la falda del Ponotx, o anar a desfer el camí de pujada.